Gode råd til rengøring af gardiner

Langt de fleste gardiner holder sig pæne i meget lang tid uden særlig vedligehold eller rengøring. Har du alligevel brug for at rengøre dine gardiner, finder du vejledninger til en lang række gardintyper herunder. Du kan også indlevere dine gardiner på de fleste renserier.

En række væv i Luxaflex® kollektionen er desuden behandlet med DustBlock® eller Topar® Plus, som effektivt afviser snavs, så gardinerne holder sig smukke i længere tid.

Persienner

Aluminiums- og træpersienner rengøres nemt ved at lukke persiennen og fjerne støv med en fjerkost, en korthåret børste eller en blød klud. Du kan også bruge en støvsuger på laveste indstilling. Er lamellerne meget snavsede, er det mest effektivt at bruge en fugtig klud.

Liftgardiner

Støv og snavs fjernes med en støvekost eller en støvsuger på laveste indstilling. Har gardinet fået pletter, bør de fjernes så hurtigt som muligt med en blød svamp og lunkent vand (maks. 30°) og hvis nødvendigt et ikke-syntetisk flydende vaskemiddel, fx til uld. Vaskeanvisning er syet på gardinet.

Duette®/plisségardiner

Duette®- og plissévæv har en beskyttende antistatisk belægning. Det betyder, at almindelig afbørstning eller en støvsuger på laveste indstilling i de fleste tilfælde vil være tilstrækkeligt for at holde gardinerne rene. Om nødvendigt kan de fleste Duette® og plisségardiner vaskes. Alternativt kan vævene tørres af med en tør klud eller i visse tilfælde en opvredet svamp.

Rullegardiner

Rullegardiner har en beskyttende antistatisk belægning, som gør vævet mindre modtagelig for støv og snavs. Let snavs bør fjernes straks med en fugtig klud eller svamp ­(undtagen på gardiner med en metalliseret bagside, som ikke tåler vand). Tilsæt evt. et flydende ikke-syntetisk vaskemiddel, fx til uld, i lunkent vand. Krads eller gnid aldrig hårdt på vævet, da det kan ødelægge den beskyttende belægning.

Silhouette®

Regelmæssig rengøring med en støvekost eller en støvsuger på laveste indstilling vil normalt være nok til at holde Silhouette® ren. Er der kommet pletter og indtørret snavs på vævet, kan gardinet vaskes.

Lamelgardiner

Lamelgardiner har et beskyttende lag, som giver vævet stivhed og holdbarhed. Det er derfor vigtigt, at vaske- og rengøringsanvisninger følges, så laget ikke fjernes. Ikke alle lamelvæv tåler vask, så spørg din forhandler, hvis du er i tvivl.

Twist®

Regelmæssig rengøring med en støvekost eller en støvsuger på laveste indstilling vil normalt være nok til at holde Twist® rent. De fleste pletter eller indtørret snavs kan fjernes forsigtigt med en fugtig klud eller svamp. Undgå altid at gnubbe eller skrubbe på vævet.Ta’ Luxaflex®️ Gardinguide i 3 enkle steps >