Indret bæredygtigt med gardiner

  • Thomas Olsen
  • Velvære

Den bæredygtige bølge, som ruller i store dele af verden, påvirker vores liv, vores forbrug og måden vi indretter hjemmet på. Ønsker du et mere bæredygtigt hjem, skal du tænke grønt på lige fod med stil og pris. Dine gardiner bliver mere bæredygtige, når du vælger holdbar kvalitet, god isoleringsevne, miljøvenlige materialer og lokal produktion.

Hvorfor gå den grønne vej?

Overforbrug og brug-og-smid-væk-kulturen er på retræte. Flere bliver hver dag mere bevidste om, at deres valg sætter et aftryk på CO2-udledningen og klimaforandringer. I takt med at bevidstheden om vores grønne ansvar vokser, begynder flere at affaldssortere, genbruge og energieffektivisere - og i det hele taget træffe mere miljøvenlige valg.

Du kan tage et skridt i den grønne retning ved at vælge mere bæredygtige gardiner til din indretning.

Bæredygtig indretning med gardinkollektionen Sea Bæredygtig indretning med gardinkollektionen Sea

Gode råd til bæredygtig indretning

Den grønne forandring starter ved de valg, du træffer. Det er ikke et quickfix, men jo flere der vælger grønt, jo bedre er det for kloden. Sådan kan du indrette mere bæredygtigt:

1. Køb ikke mere, end du har brug for

2. Minimer interiør af plastik eller vælg genbrugsplast

3. Undgå modeluner med en snarlig udløbsdato

4. Vælg holdbar kvalitet fremfor at købe nyt ofte

5. Sænk energiforbruget med LED lys og isolerende gardiner

6. Vælg interiør med certificerede miljømærker

7. Indret med lokalproduceret materialer

8. Tilføj historie og personlighed med genbrugte materialer

9. Bestil gardiner, som først produceres efter bestilling fremfor masseproduktion

Hvilke gardiner er mest bæredygtige?

Gardiner kan være bæredygtige på forskellige måder, og derfor er der ikke et facit på, om det er mest bæredygtigt at vælge lokalt produceret, certificerede gardiner eller gardiner, der er energieffektive. Men jo flere kriterier du opfylder, jo bedre.

Luxaflex har flere løsninger, som er produceret bæredygtigt af genanvendte materialer og væv lavet af plast fra havet. Derudover bærer flere af vores væv miljøcertifikater, og en del kan minimere energi og derved bruge mindre ressourcer.

LÆS OGSÅ: Plast fra havet bliver til gardiner >

Indret bæredygtigt med Duette® gardiner og vævet Eternity - Close up af Eternity, et væv som er lavet af 40% genanvendt plast

Kvalitet er godt for miljøet

God kvalitet og bæredygtigt design hænger sammen. Et holdbart og tidløst design vil du værdsætte i længere tid, og det betyder, at dine gardiner får en længere levetid, som nedsætter dit forbrug. Vælg derfor kvalitet i et design og farver, som du sent bliver træt af.

Skræddersyede gardiner er luksus i høj kvalitet. Ved at vælge ordreproducerede gardiner går du udenom masseproduktion, der typisk ikke er lavet til at holde. Masseproducerede varer risikerer desuden at blive affald, der aldrig har været taget i brug, hvilket er et kæmpe spild af miljøressourcer.

Grøn fordel ved energibesparende gardiner

Dét at have gardiner er i sig selv et skridt mod bæredygtig indretning. 50% af varmetabet fra hjemmet sker gennem vinduerne, og det er det største varmetab i boligen. Men trækker du gardinerne ned om aftenen og natten, vil de have en isolerende effekt.

Særligt Duette® er et energieffektivt gardin, som holder på varmen om vinteren og holder varmen ude om sommeren, hvis du trækker for på de rigtige tidspunkter. Derved sparer du på energien og bruger færre miljøressourcer.

Bæredygtigt gardin i Bamboo, model Top Down/Bottom Up Bæredygtigt gardin i Bamboo, model Top Down/Bottom Up

Certificeringer gavner kloden

Du kan indrette med god samvittighed, når du vælger certificerede bæredygtige gardiner. Og du kan sagtens få et miljøvenligt gardin uden at gå på kompromis med kvalitet og æstetik.

Du kan lette presset på klodens ressourcer ved at vælge:

STANDARD 100 by OEKO-TEX®: Vælg OEKO-Tex®-certificering, når du ønsker, at dine gardinvæv skal være fri for potentielt skadelige stoffer. Vores tekstiler til plisségardiner, rullegardiner, stofgardiner og lameller er STANDARD 100 by OEKO-TEX® certificeret.

CRADLE TO CRADLE: 98% af vores persienner i aluminium samt flere af vores gardinvæv består af genanvendte materialer, og har en C-t-C certificering, som betyder, at alle komponenter er fri for stoffer, der er skadelige for mennesker og miljø. Over 400 væv til vores Duette® gardiner er yderligere certificeret i 2020.

GREENGUARD®: Certificeringen har strenge og omfattende standarder for emissioner af flygtige organiske forbindelser. Flere af vores gardiner er GreenGuard® certificeret og bidrager dermed til et sundt indeklima.

GREENSCREEN: Tekstiler med Luxaflex® GreenScreen bruger vi til vores rullegardiner og lamelgardiner (Sea-Tex® og Sea-Tex® NXT). De er bæredygtigt produceret og kræver kun 20 liter vand per m2 stof. Et lignende gardin af bomuld vil kræve 1600 liter per m2. Tekstilerne er fremstillet af 50% plast fra havet og 50% polyester.

FSC: Certificeringen Forest Stewardship Council sikrer, at træet i vores træpersienner er hentet fra ansvarligt forvaltede skove. FSC tager hensyn til sociale, økonomiske og økologiske interesser for nuværende og fremtidige generationer.

Eternity, Bamboo og Revival: I vores Duette® Eternity Serie er 40% af gardinet lavet af genanvendt plast. Duette® fås også i Bamboo, der er lavet med naturlige bambusfibre. Derudover kan du vælge plissegardiner i serien Revival, som er lavet af 100% genanvendt materiale.

Køb lokalt og mindsk CO2-udledning

Varer der skal transporteres langt er godt for samhandlen, men gør intet godt for CO2-udledning og klimaforandringer. Lokal produktion er derfor en faktor, når du vil indrette grønnere.

Mange af Luxaflex’ gardiner bliver produceret i Danmark og Sverige – herunder Duette®, plissegardiner og rullegardiner. Vores andre gardiner produceres i Europa.

Vil du vide mere?

Skal du til at indrette med gardiner, kan du finde flere gode råd og inspiration på vores blog, som klæder dig godt på til at vælge nye gardiner.

Bæredygtige træpersienner med FSC-certificering Bæredygtige træpersienner med FSC-certificering