Øst, vest – hvilket gardin er bedst?

  • Tips

Rigtig mange af os har fokus på, hvordan et hus vender, når vi går i boligtanker. Om der er aftensol på terrassen eller ej, kan nemlig være med til at bestemme, om der skal sættes en underskrift på købsaftalen.

På samme måde er der faktisk al mulig grund til at tænke over verdenshjørnerne, når der skal vælges gardiner. Se herunder hvad du bør overveje i forbindelse med henholdsvis syd-, øst-, vest- og nordvendte vinduer.

Silhouette® gardiner i stue Silhouette® gardiner i stue

Syd

Vender vinduerne mod syd, vil rummet være badet i sol det meste af dagen. Det gør gardiner næsten uundværlige – både fordi solens UV-stråler er hårde ved gulve og møbler, og fordi sydvendte rum ofte er dem, du opholder dig mest i.

For eksempel er stue og alrum typisk sydvendte. Vælg et fleksibelt gardin, så du kan skærme efter behov, eller et væv, som gør det muligt at se ud, selvom det er kørt ned.

Samtidig vil et lyst væv have en isolerende effekt, så rummet holdes køligt selvom solen står lige på.

Luxaflex® anbefaler:

Duette® gardin, model Top Down/Bottom Up Duette® gardin, model Top Down/Bottom Up

Øst

Er soveværelset eller børneværelserne østvendte, står solens tidlige stråler ind af vinduerne. For nogle er det den bedste måde at vågne på, mens andre foretrækker selv at bestemme, hvornår dagen skal begynde. Tilhører du sidste kategori, er et gardin med mørklæggende væv en god løsning – og det kan det i øvrigt også være, selvom du er morgenmenneske.

Væv kan nemlig være mere eller mindre lystætte og tilpasses dine præferencer.

Luxaflex® anbefaler:

Duette® gardin, model Top Down/Bottom Up og stofgardiner Duette® gardin, model Top Down/Bottom Up og stofgardiner

Vest

Vestvendte rum har fornøjelse af aftensolen. Det gælder ofte køkken-alrum, hvor du typisk opholder dig meget sidst på eftermiddagen og i de tidlige aftentimer. Her er den ideelle gardintype en, der skærmer for solen uden at lukke lyset ude.

Er det til gengæld soveværelset eller børneværelset, der vender mod vest, er behovet ofte stik modsat. Her vil et mørklægningsgardin hjælpe med at skabe optimale betingelser for at kroppen kan falde til ro. Det er også muligt at vælge gardiner med to forskellige væv i kombination – et mørklæggende og et transparent.

Luxaflex® anbefaler:

Rullegardin i soveværelse Rullegardin i soveværelse

Nord

I de nordvendte rum er den største udfordring at få lys nok ind. Det er husets ”mørke” rum, og ofte her soveværelser og børneværelser er placeret.

Trods det minimale lysindfald kan det stadig være en god ide at investere i mørklægningsgardiner for at sikre optimale betingelser for nattesøvnen.

Luxaflex® anbefaler:

Få råd og hjælp

Hos vores mange forhandlere får du kompetent vejledning. Her tilbydes du også besøg i hjemmet for rådgivning, opmåling og montering.