Få akustisk velvære i hjemmet

  • Velvære

Efterklang skaber dårlig akustik i mange nordiske hjem. Vi indretter os med store køkkenalrum, højt til loftet, store vinduer og hårde gulve, som skaber rungende lyd. Det irriterer, trætter og stresser os! Heldigvis kan du forbedre det akustiske indeklima på flere måder. Tekstiler og lyddæmpende gardiner er et godt sted at starte.

Minimalistisk indretning skaber klang

”Vores hjem er ryddet for gulvtæpper og nips. Der er intet til at stå imod lyden, som slår sig mellem de glatte og hårde overflader”. Sådan lyder det fra den erfarne produktchef hos Luxaflex, Anders Kristensen, som forklarer, hvorfor akustikken er dårlig i flere hjem.

Luxaflex® produktchef Anders Kristensen om hjemmets akustik Luxaflex® produktchef Anders Kristensen om hjemmets akustik

Han peger på, at byggematerialer og minimalistisk stil er roden til akustikproblemerne. Længe har vi valgt glatte lofter og vægge, hårde træ- og klinkegulve og kombineret det med store rum og enorme vinduespartier.

Nu ser vi dog en tendens til mere akustikvenlige materialer som troldtekt, rillede træpaneler og tekstiler. Det er nok mere af hensyn til moden, end hvad der er praktisk, fortæller Anders. Vi tænker nemlig ikke over akustik, før vi oplever ubehagelige klang, som gør det svært at føre en samtale i rummet.

Duette® gardiner, model Top Down/Bottom Up med akustiske egenskaber Duette® gardiner, model Top Down/Bottom Up med akustiske egenskaber

Ujævne flader er løsningen

Du kan undgå den rungende klang ved at filtrere lyden med flader, der har struktur, tekstur, riller eller bølgende former, som spreder lyden i rummet. Derved kan lyden ikke slå sig mellem hårde, glatte flader og blive hængende i rummet.

Du kan bryde lyden på flere måder. Nogle er mere omfattende end andre for din indretning og budget. Gardiner alene kan ikke løse dit akustikproblem. Men gardiner i kombination med andre tekstiler kan være nok til at skabe et bedre akustisk indeklima.

Få et hjem i akustisk balance

Det kan være vanskeligt at vide på forhånd, hvor meget der skal til for at bryde glatte flader og dæmpe lyden til et behageligt niveau. Du har flere muligheder, og det kan være nødvendigt at kombinere flere af dem:

- Bløde møbler

- Gulvtæpper

- Stofgardiner

- Bøger og nips i indretningen

- Lydabsorberende loftselementer

- Store lydabsorberende billeder

- Akustikgulve med underlag i kork

Duette® gardin i kombination med skræddersyede stofgardiner Duette® gardin i kombination med skræddersyede stofgardiner

Hvilke gardiner lyddæmper mest?

Nogle gardintyper har en større lyddæmpende effekt end andre. I store lokaler og rum med højt til loftet er lange stofgardiner, Duette® gardiner og lamelgardiner de mest effektive til at dæmpe lyd, fortæller Anders.

”Jo hårdere tekstilet er, jo mindre effekt vil det have. Du skal undgå glat væv, og gå efter tunge tekstiler med tekstur. For eksempel har velourstof små bølger, som spreder lyden”.

Anders fortæller også, at rullegardiner typisk har en plan, afstivet overflade, så det ruller pænt. Det betyder, at lyden kan slå tilbage i rummet, og rullegardiner derfor oftest ikke er det bedste valg til at begrænse efterklang.

Duette® har en høj akustikværdi

Duette® er et plisségardin med to stoflag, som skaber luftrum i gardinet. Midterkernen isolerer og absorberer lyd. Sammen med traditionelle lange stofgardiner er det den gardintype, som har den bedste akustikværdi.

Plisseringen er formet som en harmonika. Når lyd rammer, vil tonerne sprede sig på samme måde som lys. Rillerne filtrerer dermed, så hård efterklang undgås.

Forbedr akustikken med et gardin fra Luxaflex® Duette® kollektionen Forbedr akustikken med et gardin fra Luxaflex® Duette® kollektionen
Duette® gardin og mørklægningsgardin i soveværelset Duette® gardin og mørklægningsgardin i soveværelset

Når gardinet er rullet helt eller delvist for, giver det rummet en blød, bølget flade, som både suger og spreder lyd. Vær dog opmærksom på, at når gardinet er trukket op, møder lyden i stedet glasruden.

Lange gardiner virker altid

Lange stofgardiner har ofte en større flade end andre gardiner, og det bølgende stof har en effekt på akustikken, uanset om de er trukket for eller ej. Lange gardiner, draperinger og kraftig kvalitet er kommet på mode igen, og det er godt for akustikken.

Anders gør opmærksom på, at lange, tunge gardiner ikke nødvendigvis er nok i sig selv, hvis stoffet mangler tekstur.

Luxaflex® skræddersyede stofgardiner fra loft til gulv Luxaflex® skræddersyede stofgardiner fra loft til gulv
Luxaflex® stofgardiner og motoriseret gardinskinne Luxaflex® stofgardiner og motoriseret gardinskinne

Lydabsorberende lamelgardiner

Nyhed i februar 2021 er to funktionelle lamelvæv, som er udviklet til at forbedre akustikken. Den nye kollektion består af de to væv Sedna og Riff, som begge absorberer 60% af lyden. Sedna med sin rillede struktur og Riff med sin melerede overflade absorberer lyden, så den ikke skydes frem og tilbage mellem rummets hårde overflader.

Riff lamelvæv

Placér dine lyddæmpere rigtigt

Lydens frekvenser bevæger sig horisontalt og vertikalt mellem vægge og mellem loft og gulv. Dårlig akustik opstår, når lydens retning ikke bliver brudt. Lydens vibrationer bliver hængende i rummet og skaber klang, som gør det svært at føre en samtale.

Når akustikken skal forbedres, handler det om at bryde lydens retning. Her spiller placering af møbler og vinduer især ind. Undgå store tomme flader – de giver problemer. Har rummet kun gardiner i den ene ende og en tom, glat flade i den anden, vil det ikke være nok til at bryde lydens klang. Dine lyddæmpere skal altid være jævnt fordelt i rummet.

LÆS OGSÅ: Lad hjemmet afspejle dine værdier og bliv lykkelig >