Giv dit gamle hus liv med nye gardiner

  • Tips, Velvære

Gamle huse emmer af sjæl og karakter, men trænger ofte til et ansigtsløft. Husene er smækfyldte med muligheder for kreative forvandlinger, og det var netop disse muligheder Julie, der står bag bloggen It’s My Passions, og hendes forlovede, Anders, så, da de flyttede ind i deres 70’er-typehus.

Efter en renovering står parret nu med deres drømmehus, som de fuldendte med gardiner fra Luxaflex®. Gardinerne peppede huset op og gav den rette balance mellem moderne indretning og husets oprindelige ånd.

”Huset er noget helt andet, end det vi havde troet, vi skulle bo i. Den tidligere ejer boede her kun halvdelen af tiden, så huset stod meget autentisk fra 70’erne med små, mørke rum og tunge gardiner.”

70’er-huset blev den gyldne mellemvej

Da Julie og Anders begyndte at kigge på hus, var der ingen af dem, der forestillede sig at bo i et 70’er-typehus. Julie har altid været vild med murermestervillaer fra 50’erne, mens Anders har drømt om røde murstenshuse fra 80’erne, så et 70’er-hus med fladt tag og hvide mursten var umiddelbart langt fra deres ønsker. Men fra første gang de så deres hus, kunne de ikke få det ud af hovedet.

Julie og Anders drømte om at bevare sjælen i 70’er-huset, men ville løfte de mørke, små rum og gøre huset lysere. Det betød en renovering af både køkken, stue, badeværelser, vinduer og lofter, mens parret også væltede vægge for at åbne op og lukke lyset ind.

Duette® er et energieffektivt gardin, der fleksibelt kan placeres i toppen, bunden eller midten af vinduet. Duette® gardiner giver ideel afskærmning, komfort og lysstyring.

”Et gammelt hus som vores er fyldt med skævheder og specielle mål. Derfor er det rart, at alle gardiner er skræddersyede, så de passer på en prik til vores hjem”

Skæve mål betød forskellige gardiner

Da parret flyttede ind i deres 70’er-parcelhus, vidste de, at de ville have nye gardiner, men ikke hvor omfattende det ville være, hvis de selv skulle klare det. Selvom nogle af værelserne i typehuset ligner hinanden, opdagede Julie og Anders hurtigt, at ingen mål på døre og vinduer er identiske. Det skabte et behov for skræddersyede løsninger og deres idé om selv at tilpasse gardiner blev kastet væk igen.

I Julie og Anders’ hus har de valgt forskellige modeller, der passer til huset varierende vinduer og familiens behov:

LÆS OGSÅ: Nordisk bohemehjem – Bliv inspireret af Emily Salomon

Mørklæggende rullegardin i parrets soveværelse. Mørklæggende rullegardin i parrets soveværelse.

”Mit bedste råd til andre, der flytter i et ældre typehus, er at prøve at leve i huset for at få en fornemmelse af, hvad huset kan, inden du vælger gardiner. Find ud af, hvordan solen står i rummene og opdag, om træet i haven dækker for lys.”

Lær behovene i din bolig at kende

Julie og Anders boede længe i deres hus, inden de startede gardinprocessen. De ville mærke huset og opleve lyset og solens effekt i de forskellige rum.

”Vi fandt ud af, at vi har brug for at kunne skærme for det midterste af vinduet i spisestuen, når vi spiser. Det havde vi ikke vidst, hvis vi ikke havde levet i huset. Jeg tror, vi havde valgt simple rullegardiner og ikke Duette® med Top Down/Bottom Up-funktion, hvis vi ikke havde oplevet det behov,” fortæller Julie.

LÆS OGSÅ: Indret dig til bedre dagslys og mere velvære

Efter: Duette® gardiner med Top Down/Bottom Up. - Før: Vinduerne står tomme.

Vægt det praktiske og visuelle lige højt

Det er vigtigt for Julie, at gardinerne ikke kun tjener et praktisk formål, men også er en del af husets indretning og stil. ”Det måtte aldrig blive så praktisk, at det ikke var pænt,” fortæller Julie.

I et hus med store vinduer spiller gardinerne en stor rolle i indretningen, fordi de visuelt fylder meget, når de er nedrullet. Julies gardiner skulle være dekorative og bidrage til hjemmets atmosfære og gamle sjæl.

LÆS OGSÅ: Husk gardinerne, når du flytter

Gardinerne skaber en rød tråd i hjemmet

Julie og Anders ville have gardiner, der gav liv til deres hvide og sorte hjem. Med hjælp fra en gardinekspert, fandt de frem til de helt rigtige løsninger til deres hjem. ”Det er fedt, at vi har samme brand og farve gennem hele huset. Vi fik besøg af en gardinekspert, der vejledte os om hvor meget lys, der ville komme gennem de forskellige materialer. Det gav os et visuelt indtryk af, hvordan stylingen, farvevalget og gardinmaterialets tæthed ville spille sammen med vores møbler og vægge.”

Parret har valgt gardiner i en beige nuance i hele huset for at skabe sammenhæng i boligens indretning. Den beige nuance bidrager med et varmt strejf og bløder husets hvide vægge op.

LÆS OGSÅ: Gardinfarven påvirker dit velvære

”I stuen har vi valgt brede lameller. Vores gardiner giver en designeffekt til rummet og skaber en helt ny ”væg”, når de er trukket for.”

Stuen er hjemmets nye omdrejningspunkt, nu med lamelgardiner. Stuen er hjemmets nye omdrejningspunkt, nu med lamelgardiner.
Stuen inden renovering. - Vinduespartiet uden gardiner ved indflytning.

Gardiner gjorde stuen til boligens hjerterum

Efter parret har fået lamelgardiner, er stuen blevet Julies yndlingsrum. Stuen er et omdrejningspunkt, hvor parret samles om deres datter og nyder at bruge kvalitetstid. Rummet har store vinduer fra gulv til loft, hvor Julie nyder udsigten til haven, og når solen brager løs, kan lamellerne skærme af og holde temperaturen nede.

Lamelgardiner er optimale til store vinduer, fordi de kombinerer elegance og funktion. Vinklen på lamellerne kan indstilles, hvilket gør det til en fleksibel gardinløsning, der både giver behagelig lysstyring og privatliv.

Fleksible lamelgardiner i parrets stue. Fleksible lamelgardiner i parrets stue.

Husk gardinerne i renoveringsbudgettet

Hvis Julie skulle gennemgå renoveringen igen, er der én ting, hun gerne ville have vidst: ”Vi har altid haft gardiner på indkøbslisten, men da vi startede renoveringsprocessen, tænkte vi kun i maling, loft og gulve. Vi glemte helt at budgettere med gardiner, så da vi pludselig stod og skulle have dem, var det en stor ekstraudgift,” siger Julie.

Det er vigtigt at prioritere gardiner i budgettet, fordi de spiller enorm rolle for dit velvære og er med til at skabe en følelse af hjemme. Prisen på gardiner afhænger af faktorer som antal, størrelse, model, og om de er med PowerView® Automation eller ej.

LÆS OGSÅ: Gardiner til nybyggeri – Hvad skal du vælge?

Vil du læse mere om Julies gardinovervejelser, kan du finde det på hendes blog It’s My Passions >